Meer informatieVeelgestelde vragen
- Home
- FAQ
FAQ
Veel Gestelde Vragen
Algemene vragen
De gemiddelde woning in Nederland gebruikt per jaar ongeveer 3500 kWh. Met 12 zonnepanelen kan je dit opwekken. Deze opbrengst is wel afhankelijk van de ligging van je dak en van de schaduw. Hoeveel stroom je precies gebruikt kan je zien op de rekening van je stroomleverancier.
Dit is afhankelijk van het merk zonnepanelen en het type omvormer. Een complete set van acht zonnepanelen inclusief installatie kost tussen de 2800 en 3900 euro exclusief btw. Een set van 12 zonnepanelen kost tussen de 4200 en 5800 euro excl. btw. De btw kan je als particulier terugvragen. Hoe groter de set, hoe goedkoper het wordt (relatief). Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan voor exacte prijs.
Zonnepanelen zorgen ervoor dat je bespaart op je elektriciteitsrekening. Met 12 goede zonnepanelen bespaar je ongeveer 800 euro per jaar. Na 25 jaar is dit zo’n 20.000 euro. De besparing is afhankelijk van de ligging van je dak, van schaduw en de kwaliteit zonnepanelen.
De btw op zonnepanelen kan teruggevraagd worden. Hierdoor zijn de zonnepanelen 21 procent goedkoper. Sommige gemeentes geven subsidie als je zonnepanelen neemt. Ook kan je in sommige gemeentes een duurzaamheidslening krijgen voor zonnepanelen tegen een hele lage rente.
Alle daken die op het zuiden, oosten of westen liggen zijn geschikt voor zonnepanelen als er geen of weinig schaduw op valt. Platte daken zijn altijd geschikt als er genoeg ruimte is en niet te veel schaduw. Ligt je dak op het noorden gericht, of heb je veel last van schaduw dan moet er een opbrengstberekening worden gemaakt om te kijken of het zin heeft. Heel soms kan een dak het extra gewicht van de zonnepanelen niet dragen. Als je hier vragen over hebt kan je contact opnemen met een van onze medewerkers.
Schaduw zorgt voor een lagere opbrengst. Hoeveel lager is erg afhankelijk van het type zonnepaneel en omvormer. Sunpower zonnepanelen hebben bijvoorbeeld veel minder last van schaduw. Vaak kunnen optimizers of micro omvormers het verlies beperken. Hoeveel verlies kunnen onze specialisten vaak redelijk inschatten.
Als je dak op het oosten of westen staat kan je nog een prima opbrengst halen. In enkele gevallen kunnen zonnepanelen ook op het noorden worden gericht, maar eigenlijk alleen als het dak vrij vlak is. Vraag gerust of we een opbrengstberekening voor je maken.
Vragen over plaatsing
In bijna alle gevallen duurt een montage één dagdeel. Bij meer dan twintig panelen kan het één hele dag duren.
Sommige mensen hebben de voorkeur om zelf de kabel van de meterkast naar de omvormer voor te bereiden. Als u dit graag zelf wilt doen overleg dit dan even met uw contactpersoon zodat u korting kunt krijgen op de montage. Wilt u de hele montage zelf uitvoeren? Dit kan ook. Dan leveren wij alleen de materialen en kunnen we precies uitleggen hoe het moet. Let op, u heeft dan geen garantie op de juiste aanleg van het systeem. Als het juist is aangelegd heeft u uiteraard wel garantie op de producten.
De monteurs arriveren meestal tussen 8 en 9 in de ochtend.
- Er moet iemand thuis zijn om de deur te openen voor de monteurs.
- U kunt eventueel uw wensen overleggen voor het wegwerken van de bekabeling en de plaatsing van de zonnepanelen.
- De monteurs hebben uw Wi-Fi gegevens nodig om de omvormer te kunnen verbinden met het internet.
- Zorg voor een paar extra dakpannen als dat kan. Het kan gebeuren dat er een breekt. Heeft u geen extra dakpannen? Wij hebben ook de middelen mee om eventueel gebroken pannen te repareren.
U kunt tijdens de dag prima een poos weg om bijvoorbeeld te werken, de kinderen op te halen of boodschappen te doen.
Alle installaties worden door Lemar Solar zelf uitgevoerd. Dit heeft veel voordelen:
- Wij zorgen altijd voor een keurige montage
- De monteurs overleggen altijd met u over de beste oplossing voor de opstelling van de zonnepanelen en het wegwerken van de bekabeling
- U krijgt vriendelijke installateurs over de vloer die voorzichtig omgaan met uw spullen en uw huis netjes opgeruimd achterlaten
- Verder werken we zo veilig mogelijk en houden we ons aan de regels van de NEN1010 voor elektrische installaties
Schuine daken
Wij hebben montagesystemen voor schuine daken met dakpannen, bitumen, golfplaat, leisteen en staal dak. De pannenlatten en dakpannen moeten wel stevig genoeg zijn. Dit is bijna altijd het geval. Heb je een bijzonder dak? Neem contact met ons op, er is bijna altijd een oplossing.
Platte daken
Daarnaast kunnen zonnepanelen op vrijwel alle platte daken worden gemonteerd. De zonnepanelen worden op platte daken meestal vastgezet met ballast. De dakconstructie moet dan sterk genoeg zijn voor het extra gewicht. Afhankelijk van het type dakbedekking wordt de hoeveelheid ballast aangepast om schuiven te voorkomen. Ook de locatie in Nederland, de hoogte van het dak en beschutting van de omgeving bepalen de hoeveelheid ballast. In bepaalde gevallen bij daken hoger dan zo’n 12 tot 15 meter kan het noodzakelijk zijn om de zonnepanelen te verankeren in het dak of om speciale extra sterke frames te gebruiken.
Vragen over zonnepanelen
Dit verschilt per persoon en per locatie. Maak een afspraak met een van onze specialisten en samen kom je tot de beste oplossing. Denk alvast na over de volgende vragen.
- Hoeveel ruimte heb ik op mijn dak?
- Hoe belangrijk vind ik het hoe de zonnepanelen uit zien?
- Heb ik graag het beste van het beste?
- Wil ik juist een goede prijs/kwaliteit verhouding?
- Heb ik een afwijkende maat zonnepanelen nodig voor een nette opstelling op mijn dak?
Het beste zonnepaneel is van Sunpower. Deze zonnepanelen hebben een heel hoog vermogen. Ze kunnen haast niet stuk doordat iedere zonnecel op een koperen plaatje zit. Er zit 25 jaar productgarantie op de producten van Sunpower. De Sunpower performance zonnepanelen hebben ook veel minder last van schaduw dan andere zonnepanelen. Als je deze zonnepanelen combineert met een omvormer van SMA, SolarEdge of Enphase heb je het allerbeste.
Uiteraard is dit een kwestie van smaak. Onze mening is dat de mooiste en beste zonnepanelen van Sunpower zijn. Het full black model is helemaal zwart zonder metalen lijnen aan de voorkant. Daarna komen de zwarte zonnepanelen van QCells en LG. Deze zonnepanelen hebben wel metalen lijnen aan de voorkant, maar zijn zo dun dat je ze op afstand bijna niet ziet.
Vragen over de omvormer
De stroom van de zonnepanelen is nog niet geschikt voor gebruik in huis. Een omvormer vormt de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom. Zo is het bruikbaar in je huis. Welke omvormer het meest geschikt is hangt af van je dak en schaduw. Een string omvormer gebruik je als je geen schaduw hebt. Het beste merk is SMA en een prima goedkoop alternatief is Omnik. Heb je last van schaduw of komen de zonnepanelen op verschillende dakvlakken? Dan gebruik je SolarEdge met een optimizer bij elk paneel, of micro-omvormers van Enphase.